Creditul de nevoi personale este foarte la modă în Romania dar și peste tot în lume. Acest credit este o variantă ce combină accesibilitatea unui împrumut foarte rapid cu dobânda redusă a unuia care presupune un gaj. Acest tip de împrumut este bine echilibrat și practicat atât de către bănci dar și de instituțiile financiare nebancare numite pe scurt IFN.

Aceste împrumuturi sunt posibile fără ca cel ce le solicită să fie nevoit să dea vreo explicație cu privire la destinația banilor. Uneori acestea pot fi etichetate precum „Credite pentru calatorii” sau „Investiții casnice”.

Inițial, creditul de nevoi personale a fost de fapt un împrumut conceput pe termen scurt și cu o întrebuințare care se adresa unor cheltuieli curente nu prea mari. Cu timpul, el a devenit foarte popular, fiind clar apreciat datorită rapidității de obținere și în același timp remarcat datorată dobânzii sale oarecum rezonabile. Scopurile pentru care lumea apelează în momentul de față la această formă de împrumut s-au diversificat (într-o gamă largă de investiții dintre cele mai diverse) și deci numărul clienților s-a mărit și el considerabil. Acest fapt a dus evident la creșterea treptată a plafonului maxim ca și a intervalului de timp în care suma ar trebui rambursată.

Ușurința cu care se aprobă aceste credite le face utile și pentru a răspunde unor evenimente neplăcute (medicale, reparații, acoperirea unor altor credite).

credit de nevoi personale
Condițiile de obținere sunt facile și la îndemâna multora dintre noi ceea ce face această formă modernă de împrumut să fie cu adevărat o posibilitate viabilă de finanțare. Desigur, în funcție de suma solicitată veți observa că regulile se pot înmulți direct raportat la valoarea crescută a împrumutului. Trebuie remarcat că datorită faptului că ele sunt acordate într-un regim de urgentă atât de către bănci cât și de către Instituțiile Financiare Nebancare, vorbim despre condiții și valori diferite de cele alte altor credite clasice.

În unele cazuri, creditele de nevoi personale sunt necesare sub presiunea timpului pentru o operație, o catastrofă, un bun neasigurat la timp, o plecare urgentă în străinătate sau orice alt eveniment neplăcut care nu poate fi amânat sau tergiversat.

Dobânzile variază și astfel putem avea de exemplu un credit de nevoi personale de la BRD de 6.3% pe an iar unul de la ING poate ajunge și la 9.25% pe an. Întotdeauna trebuie avută în vedere și valoarea dobânzii nu doar facilitatea obținerii acestor împrumuturi. Uneori, băncile își fac insistent reclamă pentru astfel de servicii, atrăgând atenția asupra condițiilor facile și asupra rapidității cu care se pot încheia astfel de contracte și deturna atenția de la tipul de dobândă practicat.

Se poate chiar ca banca să-ți ceară să încasezi salariul doar la ei ori să închei o asigurare medicală sau o asigurare de viață, condiționându-te astfel doar pentru a oferi o dobândă convenabilă.

Pentru un credit de nevoi personale unele bănci îți dau posibilitatea să alegi între o dobândă fixă și una care variază. Banca Transilvania de exemplu oferă o dobândă calculată pe baza indicelui de referință ROBOR 6M, ceea ce este o soluție într-adevăr mai ieftină însă în același timp și mult mai riscantă.

Băncile au în momentul de față produse disponibile în euro și lei sau alte valute cu o valoare maximă aproximativă de 90000 RON sau 20000 EUR. Perioada de returnare a banilor poate fi fixă sau poate fi stabilită de către client. Durata unor astfel de credite acordate de către bănci este de minim 6 luni și maxim 5 ani.

Instituțiile financiare nebancare fiind lipsite de atâtea proceduri birocratice ca în cazul băncilor sunt mai flexibile în ceea ce privește rambursarea și suma acordată pentru creditul de nevoi personale. Un împrumut rapid poate fi obținut în timp scurt și poate avea o valoare de la 100 la 10000 de lei. Unele instituții pot avea și ele credite pe anumite perioade determinate de timp, de exemplu de trei. Fiecare IFN este liberă să își aleagă propriul set de reguli cu privire la suma acordată și la dobânda practicată.

Deși aceste IFN-uri sunt diferite de băncile obișnuite și mult mai accesibile decât acestea prin setul lor de reguli interne mult mai permisiv, ele sunt în același timp surse sigure de finanțare deoarece sunt controlate de Banca Națională.

Cum se pot obține creditele nevoi personale? Dacă ai peste 18 ani și maxim în jur de 70 și ești cetățean român, te poți prezenta cu un act de identitate (buletin care să ateste un domiciliu stabil) și cu un act care face dovada unei sume salariale lunare. De asemenea, se va efectua și verificarea solicitantului în baza de date a Biroului de Credit, pentru că rău-platnicii sunt de obicei refuzați. Veniturile lunare trebuie să se încadreze într-un anumit prag în funcție de suma solicitată.

credite nevoi personale
Tot în funcție de valoarea creditului se poate solicita din partea băncii și o vechime minimă în muncă ori la locul de muncă actual. De asemenea, băncile au dreptul să ceară în scris acordul solicitantului pentru a-l verifica în arhivele ANAF. În cazul în care clientul are nevoie să împrumute sume mari de bani, el s-ar putea să fie nevoit chiar să depună un gaj, ca de exemplu să ofere o garanție mobiliară sau imobiliară.

Dacă preferați o rezolvare mult rapidă puteți alege împrumuturile de nevoi personale acordate de IFN. Majoritatea acestor instituții vor semna contracte mult mai rapid și te vor accepta drept client chiar dacă ai și alte datorii și ești refuzat de băncile care lucrează cu Biroul de Credit. Aceste IFN-uri îți pot acorda bani doar pe baza unui act de identitate și dovada oricăror venituri lunare, nu neapărat a unui salariu. În unele cazuri poate fi vorba despre chirii încasate, pensii sau activități liber-profesioniste. De asemenea, pragul de vârstă poate fi diferit și de menționat este că inclusiv cei care sunt depistați ca fiind restanțieri sunt considerați eligibili pentru un astfel de credit de nevoi personale.

Instituțiile financiare nebancare practică acești termeni mai puțini stricți în ceea ce privește creditele nevoi personale . Ei nu vor refuza clienți nici dacă aceștia sunt luați în vizor de către Biroul de Credit. Restanțierii nu sunt tratați discriminatoriu față de ceilalți clienți cu ratele achitate la zi, precum o fac băncile. Instituția nebancară urmărește în primul rând afluxul mare de clienți și profitul obținut prin dobânzi. Aici nimeni nu va vrea să știe care este destinația banilor ca în cazul băncilor.

IFN acordă credite ușor și rapid dar cu o dobândă mai mare pentru o sumă mai mică de bani. În plus, cei care apelează la instituțiile financiare nebancare trebuie să aibă în vedere că timpul îi va costa bani. Cu cât achitarea creditului se face mai târziu, cu atât suma totală pe care clientul va trebui sa o plătească în final va fi mai mare.

Toate instituțiile de creditare sunt nevoite prin lege să facă publică și să mențină la vedere dobânda practicată anuală efectivă (DAE) a oricărui produs pe care îl oferă.

Mai există o variantă pentru a obține aceste credite de nevoi personale. Ele se pot lua prin cardurile de credit sau de debit cu opțiunea de overdraft. Aceasta este de fapt cea mai rapidă dintre soluții pentru că astfel se permite accesul instant la bani după ce linia de credit a fost activată de către bancă. Partea dificilă este aceea că în astfel de situații costurile pot fi foarte mari ceea ce poate duce la cheltuieli necontrolate și la incapacitatea clientului de a-și efectua corect plățile către bancă.

Tocmai faptul că aceste credite se pot obține atât de ușor îi poate determina pe unii dintre clienți să cheltuie peste măsură în speranța că vor reuși să acopere dobânzile acumulate.

Indiferent dacă obții acest împrumut nevoi personale prin intermediul unei bănci sau printr-o instituție financiară nebancară, costurile într-un final sunt mai mari decât ale unui produs specializat. De aceea este recomandat să te hotărăști încă de la început nu doar asupra sumei cerute cât și asupra perioadei de timp în care poți returna acești bani împrumutați. Sumele mari corelate cu o durată mare de timp de restituire nu sunt recomandate pentru împrumuturi.

imprumut rapid cu buletinul
Avantajele unui împrumut nevoi personale sunt notabile. Birocrația este mult simplificară față de alte tipuri de finanțare și aprobarea se poate efectua chiar și online. Banii ajung mult mai repede la solicitant chiar dacă acesta mai are și alte plați în derulare sau alte împrumuturi la care este restant. Clientul se poate folosi de suma împrumutată exact cum dorește, fără a da socoteală creditorului. Acesta nu solicită gaj sau alte garanții ori plăți în avans. Ceea ce se va cere este dovada unui venit constant. În astfel de situații putem vorbi despre o transparență mare și despre contracte cu clauze mai puține și mult mai clare.

Poți apela la credite de nevoi personale pentru multe alte scopuri, rapiditatea cu care se acordă le face o opțiune bună și pentru a cumpăra o mașină sau o casă.