Împrumuturile rapide fără garanții sau „payday loan” sunt foarte utile atunci când ai rapid nevoie de bani. Ele sunt împrumuturi cu o dobândă mult mai mare decât un altfel de împrumut clasic. Această dobândă este gândită pe măsură pentru a acoperi riscul la care sunt expuși creditorii. Nimeni nu le poate garanta sută la sută acestora că își vor recupera vreodată banii. Împrumutul rapid fără garanții se face pe bazându-se pe reputația clientului și pe puterea sa financiară.

In cazul în care ai un venit constant firma va fi capabilă să își recupereze banii, în schimb dacă nu ai serviciu ori lucrezi la negru, ea își pot pierde investiția.

Instituția financiară nebancară (IFN) care te creditează încercă pe cat posibil să anticipeze eventualele probleme și încercă să se asigure de faptul că ai posibilitatea de a returna banii luați. Nimeni însă nu îți va cere socoteală ca și client și nu te va întreba pentru ce îți trebuie banii sau daca mai ai alte credite active.

Aceste împrumuturi sunt foarte apreciate în toata lumea în primul rând pentru că sunt o cale extrem de rapidă de a face rost de bani. Există situații în care ești nevoit sa efectuezi o plată rapid și nu ai în preajmă nici un cunoscut sau vreo rudă la care poți apela atât de rapid. În acest caz de urgență, posibilitatea unei astfel de creditări este mai mult decât bine venită.

Pentru că sistemul a fost implementat demult pe piața din România, acum există destul de multe firme care oferă astfel de servicii. Ofertele lor pot varia așa că iți permit ție, ca și client, o gamă largă de alegeri.

Dacă însă dorești un credit pe termen lung, o sumă mai mare pe care o poți restitui numai într-un timp mai îndelungat, desigur ca este preferat un credit clasic, bazat pe garanții dar cu o dobândă mai mică.

imprumuturi rapide fara garantii
În Romania cu mulți ani în urmă împrumuturile rapide fără garanții puteau să fie garantate numai și numai cu buletinul. Aceste forme de împrumut au avut pentru o perioadă de timp un mare succes însă în cele din urmă au fost interzise pentru că nu respectau nici un fel de condiții din punct de vedere legal.

Între timp, instituțiile financiare nebancare și-au dezvoltat funcționalitatea și au lucrat pentru a ieși pe piață cu produse la fel de accesibile dar mult mai sigure.

Să vedem deci care sunt avantajele și dezavantajele unor astfel de împrumuturi. Ar trebui sa ne întrebăm de ce împrumuturile rapide fără garanții sunt atât des folosite.

Răspunsul este simplu, pentru că sunt accesibile și se pot plăti într-un timp destul de scurt, nelăsând astfel să se adune o dobândă considerabil de mare. În cazul împrumuturilor rapide fără garanții vorbim despre sume destul de mici, ceea ce îi dă posibilitatea clientului să rămână în final cu o „notă de plată” relativ mică. Această situație este des întâlnită mai ales în cazul în care persoana în cauză se grăbește și poate să achite mai repede suma restantă. Plata va rămâne astfel în mare parte rezonabilă pentru mulți dintre cei care apelează la astfel de servicii.

Putem spune că avantajele unui astfel de împrumut rapid nebancar fără garanții ce merită subliniate sunt: faptul că ele sunt atât de accesibile, că se dau sume mici, ceea ce duce și la scurtarea perioadei în care plățile pot fi achitate și deci ceea ce îl interesează în final pe client, o dobânda totală rezonabilă.

Dezavantajele din punctul de vedere al clientului apar atunci când timpul trece și plata este amânată. Acest fapt lasă evident să se strângă o dobândă din ce în ce mai mare.

În ceea ce privește creditorul, dezavantajul lui este acela că riscă în orice moment să își piardă banii. Acesta este evident un risc crescut, fiind neacoperit de vreun gaj ori de o dovadă salariala ca în alte cazuri de împrumut.

imprumuturi rapide nebancare fara garantii
Cum se obțin aceste credite și de ce sunt ele diferite de altele?

Ca și pentru alte tipuri de credit, pentru împrumutul rapid nebancar fără garanții ai nevoie de un act de identitate și orice fel de document care poate dovedi un venit minim constant. Pentru acest împrumut nu ți se vor cere ca în cazul altor instituții o grămadă de acte de garanție (precum gajurile, dovezile salariale și așa mai departe). În cazul împrumutului rapid nebancar fără garanții, el este acordat pe baza acestui document capabil să certifice un oarecare venit lunar. Ar putea fi de exemplu vorba despre un extras de cont (de obicei pragul cel mai de jos este de 300-500 RON lunar) sau un talon de pensie, încasările lunare din plata unei chirii sau un ajutor de șomaj. Desigur, dacă sunteți angajat puteți veni cu foaia de salariu sau alte documente utile.

Cine acorda astfel de împrumuturi, numite credite fără garanție?

În Statele Unite poți accesa câteva site-uri care au o platformă de credit ce funcționează între două persoane fizice. Dacă vrei urgent un împrumut, poți selecta o sumă și o perioadă și poți oferi ceva detalii despre tine. Astfel este posibil să găsești un finanțator online.

În România, creditele fără garanție se dau de către IFN, instituțiile financiare nebancare. Aceste instituții funcționează legal pentru că sunt autorizate de către Banca Națională a României. Diferența dintre acestea și băncile normale este că IFN-urile nu înregimentează atât de multe legi și nu sunt structurate pe atât de multe nivele pline cu birocrație. Aici se lucrează așadar într-un program mult mai eficient și rapid. Regimul lor flexibil facilitează rularea și menținerea creditelor fără garanție. Aceste instituții pun la dispoziție linii online, prin e-mail, telefon sau SMS. Pentru cei în vârstă a fost gândită inclusiv posibilitatea de a primi la domiciliu un angajat IFN care îi poate ajuta la semnarea contractul face to face.

În Romania, orice IFN vă poate împrumuta bani atunci când este rapid nevoie. Fiți atenți însă la dobânzi și nu uitați că veți fi presați de timp pentru a achita acest tip de credit.